CURS: Băiatul-băiat și fata-fată: firescul în dezvoltarea identității bărbătești și femeiești

Identitatea de gen
Un curent care tinde tot mai mult să fie văzut drept tradiționalist în contextul mediatic de azi este cel care afirmă că genul unei persoane este determinat anatomic.

Un alt curent, mult mai la modă și mai intens promovat de curând spune că definirea genului are loc exclusiv în cadrul procesului de creștere și educație.

Este important ca părintele să înțeleagă că de fapt o combinație a celor două conduce la definirea identității de gen a copilului.

Este adevărat că suntem determinați anatomic, dar educația și formarea noastră afectivă trebuie să sprijine datele anatomice pentru o reală autodefinire și împlinire pe plan personal.

Un alt aspect legat de identitatea de gen este comunicarea dintre părinte și copil, care este și ea influențată atât de genul părintelui, cât și de cel al copilului. Spre exemplu, băieții au tendința de a lupta cu stresul prin deconectare: uită și nu se mai gândesc la ceea ce-i stresează. Dar mama poate să interpreteze greșit acest comportament ca nepăsare. În schimb, fetele au tendința de a lupta cu stresul prin conversație, țin minte și vorbesc despre ceea ce le stresează – un comportament pe care tatăl nu-l poate înțelege. În consecință, tatăl poate avea tendința să-i ofere fiicei soluții rapide, fără a-i oferi răbdarea și compasiunea de care ea are nevoie în situații stresante.

Un părinte care dorește să-i asigure copilului o dezvoltare armonioasă va fi interesat de tipurile specific masculine sau feminine de comportament și de diferențele anatomice, fiziologice și psihologice care le determină.