CURS: Ataşamentul timpuriu şi logica relaţiilor afective

Atașamente sănătoase
De ce pe copiii şi adolescenţii de astăzi nu-i mai interesează şcoala?

De ce sunt atraşi de Facebook şi Internet, de jocuri pe computer şi pornografie?

De ce în liceu încep consumul de alcool şi droguri, iar sexul devine obsesiv?

Unul dintre cele mai pertinente răspunsuri la toate aceste probleme îl constituie lipsa de afectivitate, de atenţie şi dragoste suferită încă din primii ani de viaţă.

Toate studiile privind ataşamentul la copiii de astăzi arată că astfel de probleme apar la cei care nu au primit suficient feedback afectiv în prima copilărie, au fost abandonaţi în faţa televizorului de la vârsta de trei ani sau au fost înconjuraţi mai mult de produsele industriei de consum decât de afectivitatea părinţilor.

Astfel de copii, deveniți adolescenți, tineri sau adulți, vor tinde să caute în afara lor ceea ce nu au aflat înlăuntrul inimii: mult-râvnita dragoste şi prezenţă a părinţilor. Adolescenţii care în copilărie au fost „subnutriţi” afectiv se aventurează în orice relaţie care poate mima măcar temporar dragostea care le-a lipsit în viaţă.

Care este rolul afectivităţii în dezvoltarea copilului, cum trebuie ea să se manifeste aceasta, cum putem să evităm rănirea copiilor, detaşarea lor emoţională şi practic pierderea lor vom afla parcurgând acest program de informare şi dezvoltare a unor abilităţi necesare construirii unei relaţii afective sănătoase cu copiii noştri.