Excesul de media. Cât de mult e prea mult?


Excesul de media. Cât de mult e prea mult?
La a zecea întâlnire a Școlii părinților – A fi părinte, dr. Gabriela Stănescu a invitat-o pe Gabriela Alexandru, formator și trainer cu îndelungată experiență de consilier de tineret, să le vorbească părinților despre efectul media în copilărie și adolescență.


Știați că...?

...televiziunea stimulează funcționarea creierului în modul de unde alfa, ceea ce în copilărie reprezintă un factor de risc pentru dezvoltarea creierului copilului?

...studii cu imagini de tomograf dovedesc ca in timpul vizionarii TV si a jocurilor pe calculator este inhibată activitatea emisferei stângi a creierului – cea responsabilă cu logica și organizarea informației?

...preșcolarii au dificultăți în a discerne realul de imaginar, mai ales când cel din urmă e prezentat la televiziune ? (Așa apar, de exemplu, situații în care trebuie să îi explici copilului că mantia de Superman nu te face neapărat capabil să plutești atunci când te arunci de la etaj!)

Părinții au aflat, printre altele, și:

- cum să gestioneze programul de televizor și calculator al copilului

- la ce vârstă e recomandabil să îi pui copilului în mână o tabletă

- care este efectul jocurilor pe calculator asupra gândirii și experienței de viață a copilului, de ce trebuie limitat timpul dedicat acestei activități și în ce fel