Cartea „IOANA. O poveste despre Sindromul Down”: Cu copiii, despre diferenţă şi iubire

de VeronicaStories.com

Cartea „IOANA. O poveste despre Sindromul Down”: Cu copiii, despre diferenţă şi iubire
În după-amiaza zilei de 15 martie 2017, la Librăria Mihail Sadoveanu din Bucureşti, în prezenţa unui public extrem de generos, format în mare parte din copii cu Sindrom Down şi părinţii acestora, scriitoarea şi ilustratoarea Veronica Iani şi-a lansat cartea „IOANA. O poveste despre Sindromul Down”.

Book_047

Book_009_Copy

Book_010_Copy

Book_018

Book_023

Book_028

Book_030

Book_031

Book_032

Book_034

Autoarea a explicat că a ţinut legătura îndeaproape cu familiile persoanelor cu Sindrom Down, care au ajutat-o să îşi definitiveze cartea. Părinţii au fost extrem de emoţionaţi de rezultat, deoarece cartea oglindeşte cu fidelitate şi emoţiile, ezitările şi teama lor după primirea diagnosticului care le-a schimbat viaţa.

Anca Răducănoiu, mama lui Mihai, un băieţel cu Sindrom Down care merge la o şcoală obişnuită, şi preşedinta Asociaţiei Mihai, a explicat: „Copii aceştia care au Sindrom Down nu conştientizează cât de grea e viaţa lor în societate, pentru că ei iubesc, sunt bucuroşi, sunt afectuoşi. Dar societatea noastră nu este pregătită încă să îi primească nici pe ei, nici pe alţii cu dizabilităţi. Mă bucur că cineva care NU are un copil cu Sindrom Down a scris o astfel de carte”.

Cei prezenţi au ascultat povestea – care în cazul multora era chiar despre ei - cu bucurie şi multă afecţiune faţă de autoare. La final, toţi copiii au luat autografe şi au primit o carte în dar, mulţumind cu mai multă recunoştinţă decât ştim să o facem mulţi dintre noi.

 

DESPRE CARTE

 

Sindromul Down nu este o sentință definitivă, ci o provocare. Depinde de fiecare părinte cum vede acel cromozom în plus. Soțul meu și cu mine îl vedem ca o cheie care poate deschide niște dimensiuni la care noi, cei tipici, nu avem acces. Felul în care cei cu Sindrom Down știu să iubească și să dăruiască este de pe altă planetă. Unii oameni se nasc pentru a iubi și nu au nevoie sa fie savanți.
— Cristina Bălan, Vocea României şi mamă de gemeni cu Sindrom Down

 

 cover sd

 

IOANA. O poveste despre Sindromul Down este ficțiune și adevăr. Ficțiune, pentru că personajele și acțiunea sunt inventate. Adevăr, pentru că redă fidel generozitatea și bucuria de a fi a unor persoane umane stigmatizate și discriminate încă dinainte de a se naște: în diverse țări ale Europei, peste 90% din copiii diagnosticațiin uterocu Sindrom Down nu apucă să vadă lumina zilei. Dar în carte, Luca, în vârstă de 6 ani, așteaptă deja nerăbdător – și protector – venirea pe lume a unei surioare diagnosticate cu Sindrom Down. Cu umorul tandru care caracterizează cărțile autoarei, ni se spune adevărul pe care familiile care au astfel de copii îl cunosc deja: că aceștia vin pe lume nu cu ceva în minus, ci cu ceva în plus. Luca află ce este acel ceva. Și noi împreună cu el.

 

 


Book_035

Book_036

Book_040

Book_042

Book_044

Book_045