Andreea Ogăraru: Dintre şcolile româneşti şi cele occidentale, care vi se par mai liberale?

Andreea Ogăraru

Andreea Ogăraru: Dintre şcolile româneşti şi cele occidentale, care vi se par mai liberale?
Se spune mereu că şcoala românească nu este suficient de bună. Dar şi că şcoala românească ar fi închistată şi insuficient de permisivă cu personalitatea şi creativitatea elevilor. Mulţi chiar i-au criticat pe profesorii care nu i-au permis unui elev din România să vină cu plete la şcoală.

Dar iată că Andreea Ogăraru, soţia fotbalistului George Ogăraru şi mamă a cinci copii, a scris de curând pe profilul propriu de Facebook care sunt regulile în şcolile occidentale, aşa cum le-au experimentat ea şi familia ei.

Oricine va citi regulile de mai jos ale unor şcoli de top din străinate va putea trage singur concluziile.

Iată ce a scrie soţia celebrului fotbalist:

 

Urmăresc permanent ceea ce se întâmplă în țară, mai ales la nivel educațional.

 

Poate sună ciudat, dar școala românească este foarte libertină în ciuda tuturor "rigorilor" și mai ales clișeelor despre care vorbește toată lumea.

Școala românească nu are reguli esențiale, sau dacă le are nu le pune în aplicare. Fără a încerca să fiu eu instanța supremă care decide ce este bine și ce este rău aș vrea să vă propun o listă de reguli pe care noi le-am întâlnit și a trebuit/încă trebuie să le respectăm în Elveția și Olanda.

Aș vrea să vă gândiți la ele, la ceea ce înseamnă școală în Occident și să Vă răspundeți sincer ( nu mie) dacă ați putea/vrea să vă adaptați la ele. Și mai apoi să vă gândiți dacă școala românească este strictă sau liberă (libertină)


În Elveția:


- băieții cu părul de max 5 cm

- uniforma completă în fiecare zi ( cravată, sacou, pantaloni cu dungă, șosete/dres de un anumit tip..)

- fetele cu părul prins, fără funde și pampoane "fancy", fără cercei, brățări, coliere, unghii

- fără gadgeturi

- absențele nejustificate interzise, adică nici o familie nu poate pleca cu o zi, două mai devreme în vacanță și nici nu poate veni mai târziu din vacanță

- sportul obligatoriu, de cele mai multe ori afară, indiferent de vreme: ploaie, vânt, ninsoare, ger...

- lectură zilnică obligatorie

-acces controlat și limitat la internet/calculator

- toate materiile școlare cu același nivel de importantă și desigur toate contează pentru media finalăÎn Olanda:


- Anul școlar a început în 2017 la 5 septembrie și se termină pe 20 iulie...

- Dacă ai vreun eveniment important în familie, sau călătorești în interes de serviciu și nu ai cu cine lăsa copiii, etc trebuie să faci cerere specială la școală și să prezinți dovezi ( invitații de nuntă/botez, certificat de căsătorie cu data pentru care te-ai învoit, bilete de avion, scrisori de la serviciul părinților etc)

- Catalogul școlar de la gimnaziu și liceu se vede în timp real, online, la instituția statului care se ocupă de minori, deci este imposibil să chiulești

- Dacă întârzii, a doua zi trebuie să te prezinți la școală cu o oră mai devreme, gen deschizi școala odată cu paznicul.

- Copiii merg la sport pe jos sau cu bicicleta indiferent de vreme ( terenurile noastre de sport sunt cam la 1km de școală)

- Ai un proiect final la sfârșitul fiecărui trimestru la fiecare materie, separat de teste etc, inclusiv la sport care are o anumită structură: 4 criterii (IB) referitoare la conținut, un număr de cuvinte obligatoriu. În acest proiect prezinți ce ai înțeles, cum lucrează corpul, mușchii, legătura cu creierul, nutriție, propui exerciții noi, atașezi un video de antrenament realizat în timpul liber..( să îi cer voie lui Eric să îi postez lucrarea și filmulețul?)

- Obligatoriu o activitate în folosul comunității în fiecare an, fără de care nu treci clasa, indiferent de notele pe care le ai. Verificat de un băiat din clasă...care repetă anul. Anul trecut băiatul meu a renovat casa unei bătrâne imigrante iar anul acesta a gătit clătite pentru oamenii străzii din Amsterdam.. După ce faci activitatea, prezinți și un raport detaliat

- Indiferent de vreme toți copiii împreună cu părinții așteaptă în curtea școlii până când sunt invitate clasele, pe rând, să intre. Cei mai mari intră primii iar cei mai mici ultimii. Părinții nu pot intra, nu se pot îngrămădi, căci au un punct limită unde trebuie să se oprească pentru a nu îngreuna accesul copiilor. Nu se blochează cu mașina nici trotuarul, nici trecerile de pietoni etc